2008-01-30

Andrius Kubilius: Ar galima išmintingos ir atsakingos politikos alternatyva?

Vardan ko mes susirinkome?

Tikrai ne vardan to, kad dar ir dar kartą pasakytume, kaip šiandien mūsų valstybėje yra blogai. Kad yra blogai ir valdžioje, ir demokratijoje, ir energetikoje, kad blogai ir su korupcija, ir su populizmu, – tai visi gerai žinome. Ir tikrai nesiruošiu konkuruoti su kai kuriais jaunaisiais marksistais, skambiai įvardindamas visas blogio ašis. Nenoriu apie tai daug kalbėti, nes vien tik kalbėjimas jau nieko nepakeičia.

Aš noriu kalbėti apie tai, kuo aš tikiu. Nes, mano įsitikinimu, šiandien Lietuvoje didžiausia problema yra su tikėjimu. Su tikėjimu, kad gali būti kitaip.

Todėl aš ir noriu pirmiausiai garsiai pasakyti, kad tikiu, jog Lietuvos politika gali būti kitokia. Aš tikiu, kad Lietuvos politika gali būti ir išmintinga, ir atsakinga, ne vien tik triukšminga ir skandalinga. Ir aš tikiu, kad mūsų karta yra pajėgi sukurti tokią politiką, peržengiančią šiandieninį politikos chaosą ir neveiksnumą, ir palikti kitokios politikos tradiciją ateities kartoms. Politikos, laisvos nuo oligarchijos kvapo ir nuo neatsakingo, rusiško tipo populizmo kvapo. Tik tokia atsakinga politika gali išvesti mus tarp Scilės ir Charibdės, tarp Lietuvos oligarchinės politikos ir populistinės politikos. Tai tikrasis vidurio kelias.

Tikiu, kad atsakinga politika gali būti atgręžta ir į žmogaus kasdienybę, ir į ilgalaikę Lietuvos perspektyvą.

Tikiu, kad yra galima politika, išmintingai ir atsakingai kurianti laiminčią Lietuvą. Laiminčią globaliame šiuolaikiniame pasaulyje.

Tikiu, kad tik tokia politika gali būti verta žmonių pasitikėjimo ir tikro žmonių tikėjimo, kad politika ir valdžia gali šiandieninę prastą situaciją atsakingai ir radikaliai keisti.

Ir tikiu, kad šiandien čia susirinkę galime tokią politiką atgaivinti. Ir galime ją įgyvendinti. Iki rinkimų ir po rinkimų. Ir tikiu, kad tokia politika gali pelnyti didžiausio Lietuvos žmonių pasitikėjimo. Nes tikiu, kad ir dauguma Lietuvos rinkėjų yra ir išmintingi, ir atsakingi. Ir suvokiantys, kad kelias iki laiminčios Lietuvos yra ilgas. Ir suprantantys, kad sudėtinguose reikaluose paprastų atsakymų dažniausiai nebūna. Nors dažnai jų ir labai norisi.

Toks yra mano tikėjimas. Man pačiam paprastas ir aiškus. Tačiau akivaizdu, kad atstatyti žmonių tikėjimą tokios išmintingos ir atsakingos politikos galimybe bus nelengva.. Ypač jeigu tai bus palikta vien tik partijoms ir politikams. Todėl aš ir džiaugiuosi, kad šiandien čia matau ne tik politikus ir partijų atstovus, bet ir žymiausius Lietuvos protus, pilietinės visuomenės lyderius. Esu savikritiškas ir sakau labai paprastai, jeigu Lietuvoje ir toliau protas ir politika vaikščios atskirai – atsakingos ir išmintingos politikos ir toliau neturėsime. Turėsime toliau save naikinančią politiką. Partijos vien savo jėgomis situacijos radikaliai nepakeis.

Todėl Koalicija “Vardan Lietuvos” yra ne tik partijų koalicija – tai neabejingų žmonių koalicija vardan išmintingos ir atsakingos politikos ir jos ilgalaikės perspektyvos Lietuvoje. Bet partijos, kurios yra šioje koalicijoje: Tėvynės Sąjunga ir krikščionys demokratai, liberalų sąjūdis ir tautininkai esame įsipareigoję tokią atsakingą ir ilgalaikę politiką įgyvendinti.
Kyla klausimas, kaip šį tikėjimą paversti realybe. Atsakymas – labai paprastai, – tik kartu kurdami tokios politikos programines nuostatas, diskutuodami ir ginčydamiesi dėl jų ir galų gale susitardami ir efektyviai įgyvendindami. Šiandien mes žinome ir deklaracijoje bei "Septyniuose stulpuose" įvardijame pagrindines problemas, įvardijame ir tų problemų esminius sprendimų būdus, tačiau dar daug reikės dirbti, kad tai taptų konkrečiais veiksmų planais ir visu Nacionaliniu Planu ar airišku Nacionaliniu susitarimu. Ir dirbti teks visur, ne tik čia, Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje. Ir mes tai jau pradėjome – mūsų pokalbiai Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose buvo puikūs, kupini susirūpinimo ir paprastos išminties. Jau veikia programiniai komitetai, jau planuojamos dalykinės Nacionalinės konferencijos.

Žinau, kad šiandien daug kas nekantrauja išgirsti jau ne kalbas apie tikėjimus, bet atsakymus į konkrečius ir labai aktualius klausimus – o kaip žiūrime į "liūtus", o su kuo po rinkimų sudarysime koalicijas, o ar galime tikėti mūsų tarppartine vienybe, o kokia bus jūsų mokesčių politikos programa, o kaip bus su mokytojų atlyginimais ir taip toliau, ir taip toliau.

Galėčiau apie tai daug ir ilgai kalbėti, bet, mano įsitikinimu, ne dėl to mes susirinkome; mes, partijos, savo pozicijas ir dėl liūtų, ir dėl kandidatų deriname ir suderinsime. Dėl mokesčių dar ilgai visi kartu ginčysimės, klausysimės ir Šimašiaus, ir Nausėdos, bet galų gale vis tiek susitarsime.

Mes susirinkome šiandien visų pirma tam, kad pasakytume labai paprastus žodžius – taip, atsakinga ir išmintinga politika Lietuvoje yra galima. Bet ją reikia sukurti. Ir mes ją imamės visi kartu kurti. Ne vien partijos kartu, o visi kartu. Suteikdami galimybę ir kiekvienam norinčiam Lietuvoje prie šios kūrybos prisidėti.

Galiu įsivaizduoti, kad bus skeptikų ir netikinčių mūsų tikėjimu. Prisipažįstu, aš irgi nelabai tikėjau, kad K.Čilinskas Alytaus rajone įveiks V.Uspaskichą ir jo pinigus. Ir ką – ėmėsi ir įveikė.
Taip ir mes visi – imsimės ir įveiksime. Pirmiausia netikėjimą ir nepasitikėjimą. Ir tai padarysime vardan Lietuvos – skamba iškilmingai, bet pakankamai tiksliai. Vardan Lietuvos yra reikalinga atsakingos politikos revoliucija. Tokiai revoliucijai reikalinga telkiančioji lyderystė. Ir tai gimsta čia. Kaip atsakas į šiandieninės politikos chaosą ir demokratijos eroziją.

Taigi, pirmyn.

Komentarų nėra: