2008-03-03

Norint įveikti švietimo krizę, būtinas platus partijų ir visuomenės susitarimas

Dešinioji koalicija "Vardan Lietuvos" sukvietė švietimo sistemoje veikiančius partnerius į pasitarimą dėl švietimo ateities gairių.

Dešinioji koalicija "Vardan Lietuvos", atsiliepdama į Lietuvos švietimui iškilusias opias problemas ir būtinybę nedelsiant ieškoti esminių, visiems priimtinų ir ilgalaikių sprendimų, surengė pasitarimą "Sprendimai švietimo ateičiai – nacionalinio susitarimo link". Susitikime dalyvavo visų pedagogų profesinių sąjungų, tėvų, mokyklų vadovų, moksleivių organizacijų atstovai.

Dešiniojoje koalicijoje "Vardan Lietuvos" dalyvaujančio Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas Gintaras Steponavičius pastebėjo, kad dabartinės vyriausybės vienašališkos derybos su mokytojų profsąjunga sekimas įvykiams iš paskos ir problemų sprendimo atidėliojimas. Būtina išplėsti švietimo sistemoje dalyvaujančių partnerių ratą ir kartu su jais paruošti neatidėliotinų priemonių permainoms švietime planą.

Andrius Kubilius, Tėvynės sąjungos lyderis ir koalicijos organizacinio komiteto pirmininkas, kalbėdamas apie šiandienos švietimo darbuotojų padėtį kaip vieną didžiausių probleminių taškų švietimo krizėje įvardijo mokytojų nesaugumą ir socialinio bei ekonominio prestižo smukimą. "Norint iš krizės išeiti, reikalingas tiek visuomenės solidarumas su mokytojais ir neatidėliotini sprendimai, tiek kardinalios viešųjų finansų reformos. Išsilavinęs žmogus turi tapti valstybės turtu."

Nacionalinio tėvų forumo ir Lietuvos švietimo tarybos atstovas Šarūnas Bagdonas sakė, kad įsisenėjusios problemos švietimo sistemoje yra linkusios peraugti į krizes. Joms spręsti būtinas visavertis socialinių partnerių bendradarbiavimas ir solidarumas.

Pasitarimo dalyviai sutarė dėl tolesnio bendro darbo formuluojant ilgalaikius politinius sprendimus sprendžiant švietimo srityje pribrendusią krizę. "Mūsų tikslas – nacionalinis susitarimas, kuris įpareigotų būsimąją vyriausybę, kad ir kokia ji būtų, imtis kardinalių žingsnių sprendžiant įsisenėjusias mokyklos problemas", sakė dr. Mantas Adomėnas, Tėvynės Sąjungos švietimo grupės vadovas ir vienas iš pasitarimo organizatorių.

Dešiniosios koalicijos „Vardan Lietuvos"
Visuomenės ir žmogaus reikalų komitetas

Komentarų nėra: